Uživajte v namiznem tenisu
Edini znani primeri prvih loparjev za namizni tenis. Uporabljali so jih v Angliji, leta 1890 pri družabnih igrah Davida Fosterja. Žogica je premera 30mm, izdelana iz krpe in pokrita z gumijasto snovjo.
Igra je nastala v Angliji leta 1880, ki se je igrala med zgornjimi razredi družbe. Knjige so uporabljali za mrežo na sredini mize, še dve knjigi pa sta služili za loparja. Za žogico so uporabljali golf žogico, katera se je izmenično udarjala iz ene strani mize na drugo. Omenja se tudi, da so igro razvili britanski vojaški častniki v Indiji ali Južni Afriki, ki so jo zatem prinesli s seboj.

Prvi loparji so bili pogosto kosi “pergamenta”, ki so oddajali specifičen zvok, zaradi česar je igra dobila vzdevek “wiff-waff” in kasneje “ping-pong”. Nekateri viri celo omenjajo, da naj bi prvo ime igre bilo “Gossima”. Uporaba imena “ping-pong” je bila v široki uporabi, že pred britanskim proizvajalcem  J. Jaques & Son Ltd, ki jo je 1901 tudi pričel prodavati kot blagovno znamko. Zaradi povečanega obsega proizvajalcev se je za igro pojavilo drugo ime – namizni tenis. Podobna situacija je nastala v ZDA, kjer je podjetje J. Jaques & Son Ltd prodal pravice za ime ​ “ping-pong” podjetju Parker Brothers.

Sol Schiff-svetovni prvak v 30. letih

ZGODOVINA NAMIZNEGA TENISA V SLOVENIJI

Zgodovino slovenskega namiznega tenisa lahko časovno razdelimo na štiri 4 obdobja: od začetkov leta 1924 v Murski Soboti do zadnjega svetovnega prvenstva pred drugo svetovno vojno v Kairu leta 1939, na medvojno obdobje in žrtve med športniki, na povojno obdobje v okviru takratne Jugoslavije in na samostojnost slovenskega namiznega tenisa od prvega nastopa na evropskem prvenstvu leta 1992 v Stuttgartu do danes.
Table tenis sekcija Ljubljana

​​ZAČELO SE JE PRI NEMČEVIH V MURSKI SOBOTI

​Namiznoteniška tekmovanja so se začela vrstiti, prvo uradno jugoslovansko prvenstvo pa je bilo leta 1930 v Murski Soboti. Slovenski igralci so dobro izkoristili prednost domačih miz, saj so zmagali v vseh kategorijah, 17-letni Janez Nemec pa je osvojil tri naslove: posamičnega, z bratom Ludvikom v dvojicah in še z Jonaševo v mešanih dvojicah. Leto kasneje je državni prvak postal tudi prvak savske (Hrvaška) in dravske (Slovenija) banovine, potem ko je moral premagati “neznance”, kot so bili Worm, Zingar in drugi. V bistvu so bili to ljubljanski dijaki (Ernest Nagy, Tone Dečman, brata Gerzinič in drugi), ki so se morali skrivati, sicer bi jih zaradi nedovoljene športne dejavnosti vrgli iz šol.
Dušan Novak

DUŠAN NOVAK (1931-1997)

Med osebnostmi, ki so zaznamovale slovenski namizni tenis, je na častnem mestu tudi Dušan Novak, dolgoletni sekretar NTZS. “Dušan Novak je poosebljenje namiznega tenisa v Sloveniji”, je bilo zapisano v obrazložitvi Bloudkove nagrade za življenjsko delo, najvišjega priznanja v slovenskem športu, ki jo je leta 1984 prejel Dušan Novak.
Zapri meni