V organizaciji Namiznoteniške zveze Slovenije in s podporo Občine Črnomelj je bila v torek 8. 11. 2022 v športni dvorani SŠ Črnomelj odigrana kvalifikacijska tekma med Slovenijo in Romunijo za nastop na ekipnem evropskem prvenstvu v namiznem tenisu, ki bo na Švedskem leta 2023.

Z uvodnim govorom je dogodek svečano odprl župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, ki se je med ostalimi tudi zahvalil za zaupanje namiznoteniški zvezi Slovenije in predsedniku Marjanu Hribarju, ki se je tudi udeležil velikega športnega dogodka. Na tekmi se je zbralo veliko navijačev in z bučnim navijanjem popestrili vzdušje. Slovenija je prišla na tekmo v najmočnejši zasedbi, vključno z Darkom Jorgićem, medtem ko so Romuni prišli v pomlajeni zasedbi, saj so v prvem krogu kvalifikacij premagali Ukrajino s 3 : 0.

V prvem dvoboju so gledalci bili priča merjenju moči med najvišje postavljenima igralcema – Darkom Jorgićem (10. na svetovni lestvici) in Cristianom Pleteaom (136. na svetovni lestvici). V dvoboju se je kmalu po začetku videlo, da bo to napeti dvoboj, saj je bila igra Romuna raznolika, ki ni dopuščala Jorgiću njegove igre in tudi zmagovitih »backhand« udarcev. Tako se je igra zavlekla v odločujoči peti niz, kjer je bil Cristiano Pletea bolj zbran in dvoboj presenetljivo dobil s 3 : 2 ter popeljal moštvo Romunije na skupnih 1 : 0.

V drugem dvoboju sta loparje vihtela naš Deni Kožul (157.) in Iulian Chirita (213 na svetovni lestvici). Oba igralca sta se pred nekaj dnevi že pomerila na WTT turnirju v Novi gorici, kjer je bil Romun boljši s 3 : 2. V Črnomlju je tekmo boljše odprl Deni Kožul, ki je dobil prvi niz. Iulian Chirita je izboljšal igro in tako dobil naslednja dva niza. Četrti niz je ob spodbudi domačih navijačev dobil slovenski reprezentant, zato je spet odločal peti niz, ki je bil v začetku izenačen, nato pa je Romun dobil nekaj zaporednih točk in do konca niza prednost tudi zadržal ter tako zmago slavil s 3 : 2. S tem so Romuni povišali skupni rezultat na 2 : 0.

V tretjem dvoboju je bil pritisk na Petra Hribarja (325. na svetovni lestvici), saj je vedel, da bi v primeru novega poraza skupna zmaga romala v Romunijo. Nasproti je stal Romun Darius Movielanu (188. na svetovni lestvici). V igri se je opazilo, da 17-letni Romun ni podlegel navijaški podpori domačih gledalcev Hribarju, in tudi dobil prva dva niza. Z boljšo igro je Šmarječan izenačil rezultat na skupnih 2 : 2. Oba igralca sta odločujoči peti niz začela izenačeno, nato pa je Romun s petimi zaporednimi točkami tudi prišel do nekaj zaključnih žog, vendar je Hribar s vztrajnostjo prišel do nekajkratnih podaljškov in upanja, da se z zmago skupni dvoboj nadaljuje. Vendar Darius Movielanu je po minuti odmora izvedel neugoden servis, katerega Hribar ni dobro ubranil in tako se je še tretji dvoboj končal s 3 : 2 v nizih za romunsko reprezentanco in Romuniji priboril zasluženo skupno zmago nad Slovenijo z rezultatom 3 : 0.

4-8_11_22
10-8_11_22
22-8_11_22
8-8_11_22
18a-8_11_22
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

SLOVENIJA : ROMUNIJA 0 : 3

Darko Jorgić – Cristian Pletea 2 : 3 (8, -8, 8, -7, -8)
Deni Kožul – Iulian Chirita 2 : 3 (8, -9, -9, 5, -5)
Peter Hribar – Darius Movielanu 2 : 3 (-5, -9, 6, 9, -9)

V kvalifikacijski skupini Slovenije, Romunije in Ukrajine, si nastop na zaključnem EP-ju priborita dve najboljši uvrščeni reprezentanci. Tako bo Slovenija igrala pomembni naslednji kvalifikacijski tekmi z Ukrajino, ki bosta na sporedu med 6. in 8. decembrom, kjer domačin tekem še ni določen. Kljub porazu ima Slovenija še vse možnosti za napredovanje iz skupine.

Gledalci so kljub porazu slovenske reprezentance pozdravili gostovanje slovenske namiznoteniške reprezentance v Črnomlju v upanju, da to ni zadnjič. Pri organizaciji dogodka smo volontersko pomagali tudi člani NTK Bela krajina.

Izjave

po tekmi

Andreja Ojsteršek Urh
Selektor Slovenije
Darko Jorgić
Reprezentant Slovenije
Fotogalerija