Uživajte v namiznem tenisu

SPLOŠNO O GUMAH

Ker se tekmovalci velikokrat sprašujemo katero gumo izbrati, kakšna je razlika med kitajsko in evropsko gumo, katera bi bolj ustrezala, namenjamo nekaj besed na to temo.

Gume delimo na več kategorij:

Imajo največjo kontaktno površino z žogico kar omogoča največjo rotacijo žogice (v nadaljevanju spin) ne glede na nasprotnikovo prihajajočo žogico. Primer je zgornja slika gume Xiom Vega Europe. Tovrstne gume so najbolj v uporabi pri rekreativnih kot tudi pri vrhunskih igralcih.

Če ima gladka guma 100% občutljivost glede na prihajajočo rotacijo, imajo bunke cca. 40%-60% občutljivost, kar igralcu omogoča večjo kontrolo. Možen je tudi blagi spin udarec. So napadalne gume.

Podobna soft gumi, s tem da ima nižjo občutljivost na prihajajočo rotacijo – cca. 30% . Prav tako je napadalna in omogoča lažji spin udarec.

Je obrambna guma, s katero se igra upočasnjuje. Ima 10%-20% občutljivost glede na prihajajočo rotacijo. Zato se najboljše obnaša pri žogicah z močnimi rotacijami od nasprotnika.

Ima gladko zgornjo površino, vendar ne ustvarja vrtenja in je počasna v hitrosti. Tovrstna guma nevtralizira vrtenje žogice od nasprotnika in se v igri obnaša podobno travi. Je obrambna guma in se v praksi najmanj uporablja. Površina je povsem gladka.

Vse kategorije, razen prve (gladke gume) so gume z materiali. 

Kategorijo v katero guma z bunkicami (ang. pips) spada (short, medium, long) določata naslednja dejavnika:
– različna dimenzija bunkic (višina, debelina)
– medsebojna oddaljenost bunkic

V osnovi je guma sestavljena iz zgornje plasti (rdeča ali črna) in notranje spužve, kar se tudi v praksi najbolj uporablja. Imamo pa tudi gume, ki so sestavljene samo iz zgornje plasti – oznaka 0X, katera se največ uporablja pri travah. Ker so v namiznem tenisu najbolj v uporabi gladke gume (ang. inverted ali backside) namenjamo največ besed na to temo.

GLADKE GUME (ANG. INVERTED ALI BACKSIDE)

Sprva naj omenimo, da se večinoma vse evropske gume proizvajajo v nemški tovarni ESN, kjer delajo gume za znane znamke kot so Tibhar, Donic, Joola, Andro, Yasaka, Gewo, Xiom, itd… Zato se tudi na raznih forumih zasledi termin ESN guma. Prav tako je potrebno doreči, da se evropske gume delijo na klasične in tenzor (ang. tensor) gume. Za podroben opis klikni na naslov.

So starejše gume, katere nimajo katapult efekta in danes niso več tako v množični uporabi, saj niso najbolj primerne za t.i. spin udarce. Najbolj jih uporabljajo igralci, ki v igri imajo radi žogico na mizi dlje časa in za blok udarce. Primer klasičnih gum je serija Butterfly Sriver (FX, EL, L), Yasaka Mark V, itd…

So gume narejene z novo tehnologijo, kjer se guma prvo raztegne-napne in se tako nalepi na desko. Tehnologija je zapletena, vendar je načelo enostavno: tako kot na trampolinu – večja napetost na površini ustvarja večji odboj! Rezultat tega je, da se 20% – 30% več potencialne energije prenese na žogico, kar omogoča večji spin udarec. Slabša stran tenzor gume glede na klasično je večja občutljivost na spin udarce od nasprotnika, oz. manjša kontrola – neželeni odboj žogice. Prav tako ima tenzor guma večji katapult efekt.

Tenzor je izraz blagovne znamke v lasti nemškega podjetja ESN, ki izdeluje veliko različnih gum za številne različne znamke. Včasih so imele gume logotip tenzorja na zgornjem delu in na embalaži, kasneje pa je to izginilo ker posamezna blagovna znamka za opremo ne želi obveščati, da je bilo narejeno v isti tovarni kot ostale blagovne znamke. Nekateri primeri tenzor gum so: Donic Bluefire, Donic AcudaJoola Express, Tibhar Evolution, Gewo Hype, Adidas Tenzone, Andro Rasant, Xiom Sigma in mnoge druge serije gum.

Večinoma vsi proizvajalci gum danes uporabljajo tehnologijo raztezanja gume, tako tudi eden med najbolj znanimi Japonski Butterfly, ki tovrstno tehnologijo poimenuje High Tension, katero je med ostalimi moč zaslediti tudi pri serijah Bryce, Roundell, Rozena, Dignics in seveda pri Tenergy, ki velja za eno najbolj priljubljenih in razširjenih gum v namiznem tenisu. Značilnost Butterfly gum je, da imajo evropski stil, kar pomeni, da so v osnovi podobne ESN gumam.

RAZLIKA MED KITAJSKIMI IN EVROPSKIMI GUMAMI

– Kitajske gume so trše in bolj lepljive (ang. tacky) kot evropske, kjer se na gumo žogica zalepi, ne da bi se globoko ugreznila v gumo, medtem ko se pri evropski gumi žogica ugrezne v gumo in niso lepljive. Zato so kitajske gume bolj linearne, kar pomeni, da se je za vrhunski spin udarec pri kitajski gumi potrebno veliko več potruditi kot pri tenzor gumi.

– Po drugi strani pa ima tenzor guma zgornjo mejo jakosti, oz. spina, ki je ni možno preseči, medtem ko kitajska guma nima takšne zgornje meje. Zato najboljši vrhunski igralci (vglavnem azijci) na forehand strani največ uporabljajo kitajsko gumo, medtem ko na backhand strani pa največkrat tenzor gumo. Tako rekreativni igralci v večini uporabljajo tenzor gumo, saj z manj energije lažje zavrtijo žogico (lažji spin, kot pa s kitajsko gumo).

– Kot odboja t.i. throw angle (ang.) je pri kitajski gumi nižji v primerjavi s tenzor gumo. To pomeni, da pri močnem spin udarcu s kitajsko gumo žogica zadane mizo, medtem ko pri tenzor gumi se odbije višje in preleti mizo.

ZANIMIVOSTI

– Evropski in japonski proizvajalci gum proizvajajo tudi gume s kitajskim stilom.
– Vrhunski (azijski) igralci igrajo na 3. napadalno žogo. To pomeni, da po oddanem servisu in sprejetju žogice sledi močan in napadalni udarec takoj ob mizi.
– Evropskim vrhunskim igralcem bolj ustreza igra z nekoliko daljše razdalje od mize.
– Kitajska guma je trša kot evropska in bi se bi ob spin udarcu žogica takoj odbila, če ne bi guma bila lepljiva. To omogoča več kontrole in ustrezen spin udarec.
– Ko nasprotnik udari močan top-spin (žogica se vrti naprej) se od običajne gladke gume odbije navzgor, pri travi se odbije navzdol, medtem ko se pri bunki in antispin gumi žogica odbije navadno (brez posebnosti).

Najbolj znane kitajske znamke gum so: DHS (Double Happiness), 729 Friendship, Palio, LKT, Yin-He, Globe, 999, Giant Dragon, 61 seconds, Dawei, itd… Zaradi nižjih proizvodnih stroškov je cena le-teh nizka, saj se začnejo že pri ceni 5$ za gumo. Je pa treba vzeti v obzir, da je v prodaji tudi ogromno gum, ki so ponarejene. Zato pazljivost pri nakupu kitajske gume ni odveč.

TRAJNOST GUM

Na koncu še nekaj o trajnosti gum. Velja nepisano pravilo, da je potrebno v enem letu gume menjati tolikokrat kolikokrat se dnevno igra v tednu. Obstajajo razna odstopanja, pri tem pa imajo novejše gume daljši rok trajanja (od 50-100%). Objavljeni so sledeči podatki testiranja o trajnosti gum:

– Butterfly Tenergy: 60ur
– Stiga Calibra: 80ur
– Stiga Boost: 120eur

Po vsakem igranju je priporočljivo, da se gume očistijo z destilirano vodo, lahko tudi s čistili za gume (nabolj priporočljivo je Revolution Nr. 3). S čiščenjem se gumi podaljša rok trajanja in njene karakteristike (grip). Prav tako se priporoča, da se guma prelepi vsake dva meseca, da bi lepilo ostalo elastično.

Spodaj je še seznam najboljših na svetu in oprema, ki jo uporabljajo.

Moški:
1. Fan Zhendong (KIT): Deska: Butterfly Viscaria, forehand: DHS Hurricane 3 Neo, backhand: Butterfly Tenergy 05.
2. Xu Xin (KIT): Deska: Stiga Intensity NCT, forehand: DHS Neo Skyline III, backhand: Butterfly Tenergy 64.
3. Ma Long (KIT): Deska: DHS W968, forehand: DHS Hurricane 3, backhand: DHS Hurricane 3.
4. Harimoto Tomokazu (JAP): Deska: Harimoto Innerforce ALC, forehand: Butterfly Tenergy 80, backhand: Butterfly Tenergy 05-FX.
10. Timo Boll (NEM): Deska: Timo Boll ALC, forehand: Butterfly Dignics 09C, backhand: Butterfly Dignics 09C.

Ženske:
1. Meng Chen (KIT): Deska: Stiga Carbonado 45, forehand: Butterfly Tenergy 64, backhand: Butterfly Tenergy 64.
2. Mima Ito (JAP): Deska: Nittaku Acoustic Carbon, forehand: Nittaku Fastarc G-1, backhand: Nittaku Moristo SP.
3. Sun Yingsha (KIT): Deska: Stiga Carbonado 145, forehand: DHS Hurricane 3 NEO, backhand: Butterfly Tenergy.

Ocenite prispevek

0 / 5. Število glasov: 0

Zapri meni