Uživajte v namiznem tenisu

SLOVENIJA NAJBOLJŠA EKIPNO

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca v postavi Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul je na sredozemskih igrah v Tarragoni prišla do prvega mesta. V polfinalu so izbranci Andreje Ojsteršek Urh brez izgubljenega niza premagali domačine prvenstva Špance, v finalu pa so s 3:1 ugnali še Francijo. Dvakrat je zmagal Bojan Tokić, eno zmago pa je dodal še aktualni sredozemski prvak v posamični konkurenci, Darko Jorgić.

Finalni obračun s Francozi, ki so v polfinalu s 3:1 premagali Portugalsko, se je za slovensko reprezentanco začel na najboljši možni način. Izkušeni Bojan Tokić dvoboja proti Alexandru Robinotu sicer ni začel najbolje, saj je 22-letni Francoz dobil uvodni niz, zato pa je bil toliko bolj zbran v nadaljevanju dvoboja in na koncu slavil s 3:1 (-5, 8, 9, 8). Tudi Darko Jorgić se je za zmago s 3:1 (10, 7, -9, 6) proti obetavnemu, le 162 cm visokemu Leu Nordestu, moral pošteno potruditi. V igri dvojic sta Tokič in Jorgič sicer morala priznati premoč francoskemu paru Robinot/Seyfried z 2:3 (6, -5, -7, 6, -9), zato pa je v četrtem dvoboju Tokić postavil zadeve na svoje mesto. Proti 17-letnemu Nordestu je 19 let starejši Novogoričan nekaj težav imel le v uvodnem nizu, v drugem in tretjem pa je bilo vse v njegovem znamenju za končno zmago s 3:0 (10, 5, 6). Selektorka Andreja Ojsteršek Urh je bila zadovoljna z igro svojih izbrancev:

IZJAVA SELEKTORKE PO SREDOZEMSKIH IGRAH

Andreja Ojsteršek Urh

“Ponosna sem na fante, ki so v teh težkih pogojih z igro pokazali, da zmorejo ohraniti mirno glavo. Za njimi je izredno naporna sezona, tudi urnik tekmovanj na sredozemskih igrah je bil izredno naporen, vendar so dokazali, da so bili na tem tekmovanju najboljši. Na izredno visoki ravni je oba turnirja odigral Jorgić, ki se je ves čas pritoževal nad žogicami butterfly G40, vendar z njimi v Tarragoni v posamični konkurenci ni doživel poraza.”

Pred finalno tekmo s Francijo so slovenski igralci v polfinalu s 3:0 premagali domačo izbrano vrsto. V prvem dvoboju je Tokić s 3:0 (6, 5, 9) premagal Carlosa Machada Sobradosa, Darko Jorgič je s 3:0 (6, 1, 9) nadigral Jesusa Cantera, v igri dvojic pa sta Tokić in Jorgić prav tako s 3:0 (7, 4, 5) ugnala špansko dvojico Carlos Franco Medina/Carlos Machado Sobrados. Brez izgubljenega dvoboja pa so v četrtfinalu premagali tudi Turčijo. Tokić je v prvem dvoboju imel kar nekaj težav, da je strl odpor Abdullaha Yigenlerja s 3:2 (3, -8, 6, -8, 10), hitreje pa je svoje delo proti najboljšemu turškemu igralcu, Ibrahimu Gunduzu, opravil Darko Jorgić, ki je zmagal s 3:0 (7, 12, 6). Najboljša slovenska igralca na svetovni lestvici sta s 3:0 (2, 9, 6) ugnala tudi turško dvojico.

Zelo blizu uvrstitve v polfinale so bile tudi slovenske reprezentantke, saj so po porazu Ane Tofant proti Sibel Altinkayi z 1:3 (4, -11, -5, -5) povedle z 2:1. Najprej je Alex Galič s 3:2 (5, -7, -9, 6, 6) ugnala Ozge Yilmaz, nato pa sta bili Galičeva in Tofantova s 3:2 (9, 10, -8, -3, -10) uspešni tudi v igri dvojic. Toda v četrtem dvoboju je Galičeva morala priznati premoč Altinkayi z 0:3 (-8, -6, -9), v odločilni tekmi pa je Yilmazova s 3:2 (10, -8, 7, -8, 8) premagala Tofantovo. V ženski konkurenci je prvo mesto osvojila Španija, ki je s 3:0 premagala Turčijo.

DARKO JORGIĆ NAJBOLJŠI

Sredozemske igre, ki so potekale od 22. junija do 1. julija v Španiji v Tarragoni, je za dosežek dneva poskrbel Darko Jorgić. Brez večjih težav se je prebil v finale posamičnega tekmovanja v namiznem tenisu, proti tekmecem je le v enem od sedmih dvobojev do odločilne tekme oddal več kot en niz. Tudi v polfinalu je premagal Turka Ibrahima Gunduza s 4:1 in se brez težav uvrstil v finale, kjer je nato gladko s 4:0 v nizih odpravil še domačina Jesusa Cantera Juncala, ta je pred tem v četrtfinalu izločil drugega slovenskega predstavnika Denija Kožula.

IZJAVA JORGIČA PO SREDOZEMSKIH IGRAH

Darko Jorgić

“Pred sredozemskimi igrami sem malo manj treniral, a je to včasih tudi dobrodošlo. Ta turnir uvrščam visoko, to so moje prve sredozemske igre in sem takoj prvi. Res sem vesel. Po kakovosti so pred temi igrami samo OI in svetovno ter evropsko prvenstvo. Razmere so bile težke, v dvorani je 30 stopinj, brez klime. A kdor se najhitreje prilagodi, pač zmaga in tudi to se zdaj vidi.“

Ocenite prispevek

5 / 5. Število glasov: 1

Zapri meni