Spoštovani ljubitelji namiznega tenisa,

za nami je svetovno prvenstvo v namiznem tenisu – Liebherr 2019 ITTF World Table Tennis Championships, ki je potekalo v Budimpešti od 21. do 28. aprila. Lahko bi rekli, da je bil teden čudovit, saj smo lahko uživali v mnogih dvobojih v mnogih konkurencah.

Predstava kitajske reprezentance je bila preprosto neverjetna, saj je osvojila vseh pet zlatih medalj, tako tudi v posamični konkurenci z Ma Longom. Osupljiv rezultat je dosegla tudi Švedska, ki je v enaki konkurenci z Mattiasom Falckom osvojila srebrno medaljo. Med presenečenja lahko uvrstimo tudi zmago Francoza Simona Gauzyja, ki je na začetku izločilnega tekmovanja premagal enega od favoritov Kitajca Xu Xina. Prav tako ne smemo pozabiti na južnokorejskega najstnika Ana Jaehyuna, ki se je iz kvalifikacij prebil v polfinale posameznikov.

V ženski konkurenci je še vedno prevladovala Kitajska. Tako je v posamični konkurenci najboljšo igro pokazala 5. igralka na svetu Kitajka Liu Shiwen, medtem ko sta bile v konkurenci dvojic najboljše Yingsha Sun in Manyu Wang, ki sta premagale izvrstni Japonki Mima Ito in Hina Hayata.

V konkurenci mešanih dvojic, ki bo prvič vključena tudi na naslednjih olimpijskih igrah v Tokiju 2020, je v finalu Kitajska z Liu Shiwen in Xu Xinom premagala Japonsko, ki sta jo zastopala Kasumi Ishikawa in Maharu Yoshimura.

Slovenski predstavniki so se iz Budimpešte poslovili tretji tekmovalni dan. V prvem krogu glavnega turnirja so bili sicer uspešni Darko Jorgić, Bojan Tokić in Deni Kožul, medtem ko sta izpadla Jan Žibrat in Alex Galič, v drugem krogu pa so se od nadaljnjega tekmovanja poslovili še najboljši trije slovenski namiznoteniški igralci na svetovni lestvici. Za Jorgića je bil usoden Ji Song An iz Severne Koreje, Tokića je zaustavil Kitajec Gaoyuan Lin, tretji igralec sveta, Kožul pa je v pravi lepotici moral priznati premoč Nemcu Dimitriju Ovtcharovu.

Liebherr 2019 ITTF World Table Tennis Championships
Liebherr 2019 ITTF World Table Tennis Championships
Liebherr 2019 ITTF World Table Tennis Championships
Liebherr 2019 ITTF World Table Tennis Championships
Liebherr 2019 ITTF World Table Tennis Championships
<<
>>

ITTF je tudi dodelil naslednje svetovno prvenstvo v namiznem tenisu, ki bo leta 2021 v Houstonu v ZDA. To je bil zgodovinski trenutek, saj bo tovrstno prvenstvo zunaj Azije ali Evrope, prvič po letu 1939, ki je potekalo v Kairu v Egiptu.

Moški posamezno:
1. Ma Long (KIT)
2. Falck Mattias (ŠVE)
3. Jingkun Liang (KIT)
3. An Jae-hyun (KOR)

Ženske posamezno:
1. Liu Shiwen (KIT)
2. Chen Meng (KIT)
3. Ding Ning (KIT)
3. Wang Manyu (KIT)

Moški dvojice:
1. Ma Long / Wang Chuqin (KIT)
2. Ionescu Ovidiu (RO) / Alvaro Robles (ŠPA)
3. Tiago Apolonia / Joao Monteiro (POR)
3. Liang Jingkun / Lin Gaoyuan (KIT)

Ženske dvojice:
1. Yingsha Sun / Manyu Wang (KIT)
2. Mima Ito / Hina Hayata (JAP)
3. Meng Chen / Yuling Zhu (KIT)
3. Honoka Hashimoto / Hitomi Sato (JAP)

Mešane dvojice:
1. Liu Shiwen / Xu Xin (KIT)
2. Kasumi Ishikawa / Maharu Yoshimura (JAP)
3. Solja Petrissa / Patrick Franziska (NEM)
3. Ding Ning / Fan Zheodong (KIT)