Malo pred 72. rojstnim dnevom je v noči na nedeljo preminil eden najtrofejnejših hrvaških športnikov v zgodovini. 

Tiger iz Zagreba, kot je bil njegov vzdevek je postal dvakratni svetovni prvak in osvojil skupaj 36 medalj na svetovnih in evropskih prvenstvih! Športnik, ki se je z rezultati in osebnostjo vpisal v nesmrtne zvezde jugoslovanskega in hrvaškega športa. Fanatično je delal na treningih in bil je obseden z namiznim tenisom.

Dragutin Šurbek se je rodil 8. avgusta 1946 v Zagrebu v delovni družini v Trnju. Začel je igrati namizni tenis v osnovni šoli, nato v Ribnjaku, da bi nadaljeval v klubu Poštar. Leta 1964 je postal reprezentant Jugoslavije in zatem pristal v najmočnejšem klubu Zagreb, ki se je nato preimenoval v GSTK Vjesnik Zagreb. In to je bila najboljša in najbogatejša Šurbekova doba. Za mizo je bil impulzni napadalec, ki je “lomil” hrbtenico svojih nasprotnikov, najbolj z napadalno in natačno igro. Imel je popolni “timing”, saj je žogica dejansko “eksplodirala” na njegovem loparju. Njegovo najmočnejše orožje je bil “forehand topspin”, nakar je velikokrat sledil zaključni udarec. Redko se je zgodilo, da je zamudil ali zapravil “zicer”. Šurbek je hitro dojel in vedno ponavljal – samo vrhunska fizična priprava prinaša odlične rezultate. Konec koncev so ga šteli za najboljšega igralca za namizni tenis na svetu. Prva prava pustolovščina, ki jo je mladi Šurbek naredil je bila v Franciji, kjer se je iz Lyona leta 1968 anonimni Dragutin Šurbek vrnil v Zagreb z naslovom posameznega evropskega prvaka! Nato so se zmage vrstile na številnih mednarodnih turnirjih na vseh kontinentih. Zmagal je 112 krat, 42-krat kot zmagovalec v posamični konkurenci, 32-krat v moških parih, štirikrat v mešanih parih in 34-krat v ekipnih tekmah – neverjetno! V zbirki medalj je zbral 36 različnih barv in velikosti. Na svetovnih prvenstvih je osvojil 14 medalj (dve zlati, dve srebrni in deset bronastih) ter 22 medalj iz evropskih prvenstev (pet zlatih, pet srebrnih in 12 bronastih). Prejel je 30 jugoslovanskih naslovov, od tega je bil prvak v posamični konkurenci leta 1965, 1972, 1975 in 1976. Tukaj je treba prišteti še 34 naslovov hrvaškega prvaka, kot tudi pet velikih zmag v neodvisni Hrvaški. Neuradno je svetovni rekorder po številu nastopov za reprezentanco, za Jugoslavijo je zbral 503 in za Hrvaško 15 nastopov. Veliko njegovih tekem pripada antologiji namiznega tenisa.

Kot nenadomestljiv član kluba Vijesnik je osvojil Evropski pokal prvakov leta 1973, 1974 in 1976 ter pokal velesejemskih mest leta 1970 in 1972. Prav tako je igral za reprezentanco Evrope na srečanju z Japonsko leta 1969 in bil je najstarejši udeleženec olimpijskih iger v Barceloni leta 1992, kjer je igral v paru skupaj z Zoranom Primorcem. Ob koncu leta 1977 je Šurbek sporazumno zapustil klub Vijesnik in odšel v Nemčijo v Bundesligo, kjer je igral v več klubih. Šurbek se je udeleževal tudi veteranskih turnirjev, kjer je zmagal na svetovnem prvenstvu leta 1988 v Zagrebu.

ŠURBEK O NAMIZNEM TENISU IN SEBI:

“Namizni tenis je igra hudiča”.

“Športniki so bojevniki. Bojujemo se z loparjem in prva linija je tanka zelena mreža. In kdo bo koga, odloča o znanju? Ne! Vsi ga imamo. Odloča taktika in še bolj srce… ter trohec sreče.”

“V mojih najboljših letih sem treniral vsak dan, pretekel po 12 kilometrov, ne glede na čas, dež, veter… Nikoli nisem priznal talentov, ampak samo delo in znoj.”