SPLOŠNO O GUMAH

Ker se tekmovalci velikokrat sprašujemo katero gumo izbrati, kakšna je razlika med kitajsko in evropsko gumo, katera bi bolj ustrezala, namenjamo nekaj besed na to temo.

Gume delimo na več kategorij:

Imajo največjo kontaktno površino z žogico kar omogoča največjo rotacijo žogice (v nadaljevanju spin) ne glede na nasprotnikovo prihajajočo žogico. Tovrstne gume so najbolj v uporabi pri rekreativnih kot tudi pri vrhunskih igralcih. Primer je slika gume Butterfly Rozena.

Če ima gladka guma 100% občutljivost glede na prihajajočo rotacijo, imajo bunke cca. 40%-60% občutljivost, kar igralcu omogoča večjo kontrolo. Možen je tudi blagi spin udarec. So napadalne gume in primerne za igralce s hitrimi proti napadalnimi udarci ter hitrimi blok udarci.

Podobna soft gumi, s tem da ima nižjo občutljivost na prihajajočo rotacijo – cca. 30% . Prav tako je napadalna in omogoča lažji spin udarec.

Je obrambna guma, s katero se igra upočasnjuje. Ima 10%-20% občutljivost glede na prihajajočo rotacijo. Zato se najboljše obnaša pri žogicah z močnimi rotacijami od nasprotnika. So primerne za igralce, ki imajo radi veliko časa žogo na mizi. Omogočajo tudi nenavadne povratne žogice na napadalno igro, kar napadalca velikokrat zmede, saj ne ve kako vrniti žogico nazaj.

Ima gladko zgornjo površino, vendar ne ustvarja vrtenja in je počasna v hitrosti. Tovrstna guma nevtralizira vrtenje žogice od nasprotnika in se v igri obnaša podobno travi. Je obrambna guma in se v praksi najmanj uporablja. Površina je povsem gladka.

Vse kategorije, razen prve (gladke gume) so t.i. gume z materiali. 

Kategorijo v katero guma z bunkicami (ang. pips) spada (short, medium, long) določata naslednja dejavnika:
– različna dimenzija bunkic (višina, debelina) in
– medsebojna oddaljenost bunkic.

V osnovi je guma sestavljena iz zgornje plasti (rdeča ali črna) in notranje spužve, kar se tudi v praksi najbolj uporablja. Imamo pa tudi gume, ki so sestavljene samo iz zgornje plasti – oznaka 0X, katera se največ uporablja pri travah. Ker so v namiznem tenisu najbolj v uporabi gladke gume (ang. inverted ali backside) namenjamo največ besed na to temo.

Vse o nakupih opreme za namizni tenis najdete spodaj.

GLADKE GUME (ANG. INVERTED ALI BACKSIDE)

Večinoma se vse evropske gume proizvajajo v nemški tovarni ESN, kjer delajo gume za znane znamke kot so Tibhar, Donic, Joola, Andro, Yasaka, Gewo, Xiom, itd… Zato se tudi na raznih forumih zasledi termin ESN guma. Prav tako je potrebno doreči, da se gume delijo na klasične in tenzor (ang. tensor) gume – glej spodaj.  

Debelina gume
Gume za namizni tenis so na voljo v različnih debelinah, kjer velja splošno pravilo, da je debelejša guma bolj napadalna in obratno. Tako je guma debeline 2.0 mm ali več hitrejša in bolj primerna za napadalni slog igre, medtem ko guma debeline 1,5 mm daje manj hitrosti in več kontrole. Guma debeline 1 mm je tako primerna za obrambni slog igre, ker je počasna in z veliko kontrole.

Gume po kategorijah
Delimo na:
– Defensive ali DEF (obrambna guma)
– Allround  ali ALL (vsestranska guma)
– Offensive ali OFF (napadalna guma)

Tukaj imamo tudi + in – simbola, ki  kategorijo še bolj točno opredelita, npr.:
OFF-, pomeni, da je napadalna guma z blažjo različico (manj hitra kot OFF guma). 
ALL+, pomeni vsestranka guma, z nekoliko močnejšo različico (bolj hitra kot ALL guma).

Zaradi nove tehnologije izdelave gum gladke gume delimo na spodnji dve kategoriji: 

So starejše gume, katere nimajo katapult efekta in danes niso več tako v množični uporabi, saj niso najbolj primerne za t.i. spin udarce. Najbolj jih uporabljajo igralci, ki v igri imajo radi žogico na mizi dlje časa in za blok udarce. Primer klasičnih gum je serija Butterfly Sriver (FX, EL, L), Yasaka Mark V, itd…

So gume narejene z novo tehnologijo, kjer se guma prvo raztegne-napne in se tako nalepi na desko. Tehnologija je zapletena, vendar je načelo enostavno: tako kot na trampolinu – večja napetost na površini ustvarja večji odboj! Rezultat tega je, da se 20% – 30% več potencialne energije prenese na žogico, kar omogoča večji spin udarec. Slabša stran tenzor gume glede na klasično je večja občutljivost na spin udarce od nasprotnika, oz. manjša kontrola – neželeni odboj žogice. Prav tako ima tenzor guma večji katapult efekt.

Tenzor je izraz blagovne znamke v lasti nemškega podjetja ESN, ki izdeluje veliko različnih gum za številne različne znamke. Včasih so imele gume logotip tenzorja na zgornjem delu in na embalaži, kasneje pa je to izginilo ker posamezna blagovna znamka za opremo ne želi obveščati, da je bilo narejeno v isti tovarni kot ostale blagovne znamke. Nekateri primeri tenzor gum so: Donic Bluefire, Donic AcudaJoola Express, Tibhar Evolution, Gewo Hype, Adidas Tenzone, Andro Rasant, Xiom Sigma in mnoge druge serije gum.

Večinoma vsi proizvajalci gum danes uporabljajo tehnologijo raztezanja gume, tako tudi eden med najbolj znanimi Japonski Butterfly, ki tovrstno tehnologijo poimenuje High Tension, katero je med ostalimi moč zaslediti tudi pri serijah Bryce, Roundell, Rozena, Dignics in seveda pri Tenergy, ki velja za eno najbolj priljubljenih in razširjenih gum v namiznem tenisu. Značilnost Butterfly gum je, da imajo evropski stil, kar pomeni, da so v osnovi podobne ESN gumam.

Katero gumo izbrati?
Ker je danes na voljo veliko različnih gum se velikokrat dogaja, da se igralci ne znajo odločiti za pravo gumo. Še več, veliko igralcev se odloča za nakup najboljših in najdražjih gum, kar ima pogosto prej negativni kot pozitivni učinek.

Pri izbiri gume je izhodišče, da naj guma izpolnjuje slog igre, saj splošna misel v namiznem tenisu izhaja iz tega, da igralec izboljša svojo igro s pogostejšim treningom kot pa z menjavo gum. Ko sprejmete takšno misel, lahko pozabite na menjavo in testiranje raznih gum dokler ne pridete na visok nivo tehničnega znanja. Veliko igralcev namreč zmotno misli, da bo njihova igra napredovala, če bodo uporabili najboljše in najdražje gume, kar lahko na koncu povzroči celo škodo – slabša igra kot prej. Izkušnje pokažejo, da veliko igralcev nenehno menja gume, da bi našli “idealno kombinacijo”. Toda s tem mora igralec tudi nenehno spreminjati tehniko igranja, kar onemogoča konstantno tehniko, oz. igranje.

Najbolj pomembno je, da nenehna menjava gum ne privede do želenega rezultata, zato priporočamo da z gumo igrate najmanj par mesecev in jo testirate z različnimi nasprotniki. Če vidite, da guma ne sledi vaši igri iz vidika hitrosti, kontrole, spina, trdote, itd…, je takrat pravi čas, da premislite za menjavo gume.

Tako je pri nabavi gume bolj pomembno v katero kategorijo guma spada in ne znamka gume. Ker je na voljo velika izbira gum in marsikoga zmede široka ponudba, izhajajte iz tega katero kategorijo gumo potrebujete. Če ste začetnik, oz. rekreativni igralec priporočamo gume v kategoriji ALL (+/-). Poleg kategorije tudi preverite, da je guma srednje hitrosti in trdote. Pomeni, ko gledate karakteristike gum najprej preverite kategorijo, hitrost in trdoto. Tako za vsestransko igro in za začetnike priporočamo gladko gumo s karakteristikami: ALL, srednje hitrosti in trdote 37° do 42,5° po evropsko/japonski lestvici – Kitajska lestvica trdote gum je drugačna!

Primeri ALL klasičnih gum:
Yasaka Mark V (ALL / 32,9€)
Tibhar Rapid (ALL / 28€)
Donic Vario Big Slam (ALL+ / 39,9€)
Butterfy Sriver (ALL+ / 34,9€)
Andro Good (ALL / 29,95€ )
Friendship 729 FX Super (ALL / 12,9€)

Primeri ALL tenzor gum – so največ v uporabi:
Nittaku Factive (ALL / 29,9€)
Xiom Vega Intro (ALL / 30,4€)
Xiom Vega Elite (ALL / 36,5€)
Andro Hexer Grip SFX (ALL+ / 45,7€)
Donic M3 (ALL+ / 47,7€)
Xiom Vega Europe (ALL+ / 36,5€)

Tehnično bolj dovršeni igralci uporabljajo gume iz OFF kategorije. Primeri nekaterih tovrstnih gum:
Butterfly Tenergy (na voljo več gum iz te serije)
Tibhar Evolution (na voljo več gum iz te serije)
Butterfly Rozena
Donic M (na voljo več gum iz te serije)
XIOM Vega (na voljo več gum iz te serije)
XIOM Omega (na voljo več gum iz te serije)
Stiga Mantra (na voljo več gum iz te serije)
Nittaku Fastarc (na voljo več gum iz te serije)

RAZLIKA MED KITAJSKIMI IN EVROPSKIMI GUMAMI

Kitajske gume so trše in bolj lepljive (ang. tacky) kot evropske, kjer se na gumo žogica zalepi, ne da bi se globoko ugreznila v gumo, medtem ko se pri evropski gumi žogica ugrezne v gumo in niso lepljive. Zato so kitajske gume bolj linearne, kar pomeni, da se je za vrhunski spin udarec pri kitajski gumi potrebno veliko več potruditi kot pri tenzor gumi.

Po drugi strani pa ima tenzor guma zgornjo mejo jakosti, oz. spina, ki je ni možno preseči, medtem ko kitajska guma nima takšne zgornje meje. Zato najboljši vrhunski igralci (vglavnem azijci) na forehand strani največ uporabljajo kitajsko gumo, medtem ko na backhand strani pa največkrat tenzor gumo. Tako rekreativni igralci v večini uporabljajo tenzor gumo, saj z manj energije lažje zavrtijo žogico (lažji spin, kot pa s kitajsko gumo).

Kot odboja t.i. throw angle (ang.) je pri kitajski gumi nižji v primerjavi s tenzor gumo. To pomeni, da pri močnem spin udarcu s kitajsko gumo žogica zadane mizo, medtem ko pri tenzor gumi se odbije višje in preleti mizo.

ZANIMIVOSTI

– Evropski in japonski proizvajalci gum proizvajajo tudi gume s kitajskim stilom.
– Vrhunski azijski igralci igrajo na 3. napadalno žogo. To pomeni, da po oddanem servisu in sprejetju žogice sledi močan in napadalni udarec takoj ob mizi.
– Evropskim vrhunskim igralcem bolj ustreza igra z nekoliko daljše razdalje od mize.
– Kitajska guma je trša kot evropska in če ne bi bila lepljiva, bi se ob spin udarcu žogica takoj odbila. To omogoča več kontrole in ustrezen spin udarec.
– Ko nasprotnik udari močan top-spin (žogica se vrti naprej) se od običajne gladke gume odbije navzgor, pri travi se odbije navzdol, medtem ko se pri bunki in antispin gumi žogica odbije navadno (guma “absorbira” spin udarec).
– Črne gume so hitrejše od rdečih (enaka guma od enakega proizvajalca).

Najbolj znane kitajske znamke gum so: DHS (Double Happiness), 729 Friendship, Palio, LKT, Yin-He, Globe, 999, Giant Dragon, 61 seconds, Dawei, itd… Zaradi nižjih proizvodnih stroškov je cena le-teh nizka, saj se začnejo že pri ceni 5$ za gumo. Je pa treba vzeti v obzir, da je v prodaji tudi ogromno gum, ki so ponarejene. Zato pazljivost pri nakupu kitajske gume ni odveč.

TRAJNOST IN MENJAVA GUM

Velja nepisano pravilo, da je potrebno v enem letu gume menjati tolikokrat kolikokrat se dnevno igra v tednu. Obstajajo razna odstopanja, pri tem pa imajo novejše gume daljši rok trajanja (od 50-100%). 

Po vsakem igranju je priporočljivo, da se gume očistijo z destilirano vodo, lahko tudi s čistili za gume (nabolj priporočljivo je Revolution Nr. 3). S čiščenjem se gumi podaljša rok trajanja in njene karakteristike (grip). Prav tako se priporoča, da se guma prelepi vsake dva meseca, da bi lepilo ostalo elastično.

Kot je znano so gume potrošni material in jih je potrebno občasno tudi menjati. Za razliko od vrhunskih igralcev, kjer imajo sponzorja in menjajo gume tudi vsak dan, je za ostale priporočljivo, da se gume menjajo 1x na 2 leti. Je pa najbolj odvisno od tega kolikokrat se gumo uporablja v letu in kako je guma vzdrževana – priporočamo, da se guma v času neigranja ohranja pri sobni temperaturi, v temnem prostoru in hrani v torbici za lopar. Trajnost gume se lahko opazi, ko guma začne izgubljati oprijem z žogico (ang. Tackiness), kar pomeni manjši spin. Prav tako se lahko vidi na barvi gume, kjer s časom zbledi. 

V vsakem primeru priporočamo uporabo gladkih gum (t.i. inverted ali backside), saj omogočajo napredovanje v celotni tehniki igranja (vsestranska igra, bloki, igra na rezane žogice, itd…), in sicer debeline od 1,5mm do 1,9mm, ki ustreza za vsestransko igro. Tako za rekreativne igralce svetujemo gume v kategoriji ALL, medtem ko za bolj izkušene igralce, ki uporabljajo hitrejše gume svetujemo OFF kategorijo.

KATERO OPREMO UPORABLJAJO VRHUNSKI IGRALCI?

Moški:
Fan Zhendong (KIT): Deska: Butterfly Viscaria, forehand: DHS Hurricane 3 Neo, backhand: Butterfly Tenergy 05.
Xu Xin (KIT): Deska: Stiga Intensity NCT, forehand: DHS Neo Skyline III, backhand: Butterfly Tenergy 64.
Ma Long (KIT): Deska: DHS W968, forehand: DHS Hurricane 3, backhand: DHS Hurricane 3.
Harimoto Tomokazu (JAP): Deska: Harimoto Innerforce ALC, forehand: Butterfly Tenergy 80, backhand: Butterfly Tenergy 05-FX.
Timo Boll (NEM): Deska: Timo Boll ALC, forehand: Butterfly Dignics 09C, backhand: Butterfly Dignics 09C.

Ženske:
Meng Chen (KIT): Deska: Stiga Carbonado 45, forehand: Butterfly Tenergy 64, backhand: Butterfly Tenergy 64.
Mima Ito (JAP): Deska: Nittaku Acoustic Carbon, forehand: Nittaku Fastarc G-1, backhand: Nittaku Moristo SP.
Sun Yingsha (KIT): Deska: Stiga Carbonado 145, forehand: DHS Hurricane 3 NEO, backhand: Butterfly Tenergy.

Vse o deskah najdete spodaj na gumbu.