V poletnem času je pomembno, da svoje loparje zaščitite na pravi način. Pomembno je spoznanje, da je lopar (deska in obloga) občutljiv na vlago in vodo. Tukaj je nekaj nasvetov za podaljšanje uporabnosti loparja.

1. Izogibajte se plastičnim vrečkam
Nikoli ne shranjujte loparja v plastično vrečko, ker le-ta shranjuje vlago in povečuje vlažnost, kar dolgoročno škodi loparju.

2. Očistite oblogo s čistilom in mehko gobico
Po vsakem treningu/tekmi, oblogo redno očistite s čistilom za obloge ali destilirano vodo ter gobico (lahko tudi z napol vlažno krpico), s čimer obrišete umazanijo in znoj, ki se nabereta med igro. S čiščenjem se oblogi podaljša rok trajanja in njene karakteristike (grip). Predlagamo, da pri nakupu obloge/deske kupite tudi čistilo in gobico, saj jih je možno dobiti pri vsakemu, ki se ukvarja s prodajo namiznoteniške opreme.

3. Pustite, da se posuši na zraku
Po čiščenju obloge s čistilom in gobico, pustite naj se posuši na zraku. Izogibajte se uporabi virov toplote ali neposredne sončne svetlobe, saj lahko pretirana toplota škoduje oblogi in deski. Zato je najbolj učinkovito, da se posuši na naraven način.

4. Uporaba plastične zaščitne folije
Plastične zaščitne folije so zasnovane posebej za zaščito oblog. Namenjene so za zaščito pred prahom, praskami in drugimi možnimi viri poškodb.

5. Hranite v suhem prostoru na sobni temperaturi
Ko loparja ne uporabljate, ga shranjujte v suhem prostoru na sobni temperaturi. Izogibajte se vlažnim prostorom kot so kleti ali prostori nagnjeni k vlagi. Priporočljivo je, da v torbico za lopar dodate vrečko za absorpcijo vlage (npr. sušilna vrečka Silica gel 1g), ki absorbira vlago in ohrani suho ozračje. Prav tako loparja ne puščajte v avtu – še posebej poleti v vročem času (obloga se razmešča in se lahko “scvre”) ali pozimi (obloga se strdi in spremeni lastnosti).

6. Ne lepite obloge v toplih prostorih
V primeru, da poleti lepite oblogo na desko, naj bo to na temperaturi od 20 do 25 °C. Ker se lepilo na višji temperaturi (pre)hitro suši, nastajajo bunkice. Takrat vsak misli, da je krivo lepilo, ampak vzrok je v pretoplem okolju. Pomeni, ko lepite oblogo poleti naj bo to zjutraj ali zvečer v hladnejših prostorih.

V primeru, da nimate čistila, najmanj kar lahko naredite je, da po končani igri lopar pospravite v torbico za loparje. Vse o nakupu opreme za namizni tenis, vključujoč tudi čistila in ostale opreme, najdete v članku Trgovine za namizni tenis.

Z upoštevanjem omenjenih ukrepov lahko zagotovite, da bo vaš lopar za namizni tenis ostal v odličnem stanju vso poletno sezono, pri tem pa tudi prispevate k boljši zmogljivosti in daljši življenjski dobi loparja.