Pri nakupu loparja za namizni tenis sta na voljo dve osnovni možnosti. Lahko kupite že predhodno sestavljen lopar, ki ga dobite v trgovini ali pa kupite posebej desko in posebej gumi, kar pomeni izdelava lastnega loparja po meri, v nadaljevanju lopar po meri.

Vnaprej sestavljeni loparji
Vnaprej sestavljeni loparji so primerni za igralce, ki šele začenjajo igrati namizni tenis ali igrajo namizni tenis le občasno, oz. za družabno dejavnost (pikniki, rojstni dnevi in podobno). Tovrstni loparji so pogosto na voljo v lokalnih športnih trgovinah. Glavna težava nakupa te vrste loparja v lokalni športni trgovini je ta, da ne veste, kako dolgo je že v paketu, gume za namizni tenis pa se poslabšajo s starostjo in izpostavljenostjo svetlobi, četudi so bili v zaprtem paketu. Prav tako sestavljeni loparji vsebujejo manj kvalitetne deske in gume. Zato priporočamo, da če že kupujete opravite nakup preko spleta pri dobavitelju, ki ima zaloge, ki bodo verjetno pogosteje prodane in dopolnjene. Skoraj vsak že pripravljen, predhodno sestavljen lopar bo zadostoval za začetnika vendar priporočamo, da kupite priznano znamko namiznega tenisa, kot so: Butterfly, Donic, DHS, Joola, Nittaku, Stiga, Tibhar, TSP, Yasaka, itd…. Prav tako priporočamo, da za vnaprej sestavljeni lopar ne plačate več kot 40eur.

Loparji po meri
Loparji po meri so primernejši za igralce, ki igrajo namizni tenis:
– vsaj par mesecev,
– in nameravajo še naprej redno igrati s ciljem za izboljšanje tehnike,
– na tekmovalni ravni.

Značilnost nakupa tovrstnega loparja je da posamezne kose opreme (desko in gume), lahko kupite posebej. Prav tako svetujemo, da pred nakupom povprašate za nasvet prijatelja, trenerja, oz. nekoga ki zna svetovati pri izbiri. Priporočamo, da kupite priznano znamko kot so Butterfly, Donic, DHS, Joola, Nittaku, Stiga, Tibhar, TSP, Yasaka, itd…

Vse o nakupih opreme za namizni tenis najdete spodaj.
Butterfly Timo Boll ALC - ena izmed najbolj popularnih desk v OFF kategoriji (169,9€)

SMERNICE PRI IZBIRI DESKE

Iz česa so deske?
V začetku naj omenimo, da je izbira deske enako pomembna kot izbira gume. Večina vseh desk je sestavljena iz 3, 5 ali 7 slojev in so lahko iz več različnih vrst. Pravila namiznega tenisa določajo, da deska mora biti vsaj iz 85% naravnega lesa. Tako pravila dovoljujejo tudi majhne količine drugih materialov, kot so karbonska vlakna, steklena vlakna ali stisnjen papir – vendar jih mora biti manj kot 7,5% celotne debeline.

Obstajata dva različna sloga ročajev deske, in sicer:

Ima krajši in debelejši ročaj, ki ga držita palec in kazalec. Ta ročaj uporabljajo predvsem azijski igralci.

Oprijem temelji kot pri rokovanju – ročaj loparja je pritrjen v dlani in se v praski tudi najbolj uporablja.

Poleg sloga ročaja, morate še izbrati obliko ročaja, katere delimo na tri vrste:

Anatomski ročaj je podoben “Flared” ročaju, vendar z dodatno širino na sredini ročaja. Nekateri igralci imajo raje ta ročaj za boljši oprijem.

Ima težišče, ki je bližje oprijemu, deska pa se prilega dlani. Ta ročaj zagotavlja najboljši oprijem na dlani. Zato je tovrstni ročaj odličen za “Forehand” prevladujoče igralce, ki raje uporabljajo močnejše udarce na sredini oddaljenosti. Razpršena oblika preprečuje, da bi deska padla iz roke, zato je najboj uporabljen med igralci.

Raven ročaj, ki ga uporaljajo največ igralci z boljšim “backhand” udarcem.

Sedaj, ko vemo kakšen slog in obliko ročaja izbrati, moramo izbrati še ustrezno desko. Najbolj enostavno vodilo je, da se deska izbere glede na igro in tehniko, ki jo igralec prikazuje. Tako se lahko deske, podobno kot gume, delijo na več kategorij, in sicer:

– Defensive ali DEF (obrambna deska)
– Allround ali ALL (vsestranska deska)
– Offensive ali OFF (napadalna deska)

Tudi tukaj imamo + in – simbola, ki kategorijo še bolj točno opredelita, npr.:
OFF+, pomeni, da je napadalna deska s hitrejšo različico (malo hitrejša kot OFF deska).
ALL- pomeni vsestranska deska, z nekoliko počasnejšo različico (manj hitra kot ALL deska – že skoraj obrambna deska).

Donic Appelgren Allplay - ena izmed najbolj popularnih desk v ALL kategoriji (29,9€)

Katero desko izbrati?
V primeru, da radi igrate igro, kjer večinoma samo vračate žogico, prepuščate napadalno igro nasprotniku in držite žogico na mizi veliko časa, potem ste obrambni igralec in potrebujete obrambno desko. Lastnost deske je, da ima vse sloje mehke, kar igralcu omogoča največjo kontrolo. Primer obrambnih desk kategorije DEF:
Tibhar Balsa Def 25 (DEF / 20€)
Donic Defplay Senso (DEF / 35,9€)

V primeru, da ste začetnik ali igralec, ki razvija vsestransko tehniko s protinapadi priporočamo desko  ALL kategorije, kar je tudi najbolj pogosta izbira – še posebej pri začetnikih. Tovrstne deske vsebujejo trši sloje znotraj deske in mehkejši sloj na zunanji površini deske. To deski zagotavlja srednjo hitrost z višjo kontrolo. V glavnem so to deske iz 100% lesa. Priporočamo deske iz ALL kategorije, katere so tudi cenovno najbolj dostopne:

Za začetnike in igralce, ki imajo rajši kontrolo kot hitrost:
Yasaka Sweden Classic (ALL / 29,9€)
Donic Appelgren Allplay (ALL / 29,9€)
Tibhar Balsa Allround 50 (ALL / 20€)
Stiga Azalea Allround (ALL / 61,9€)
JOOLA CWX (ALL / 44,9€)
Xiom Allround S (ALL+ / 39,9€)
Yasaka Sweden Extra (ALL+ / 30,9€)
Donic New Impuls 6.5 (ALL+ / 99€)

V primeru, da imate že dolgoletne izkušnje in ste bolj napadalni igralec je vaša kategorija OFF. Tukaj so sloji desk trši in v praksi se najbolj uporablja kombinacija naravnega lesa in karbonskih vlaken, naj pa omenimo, da se OFF deske dobijo tudi iz 100% naravnega lesa. Tako se karbon uporablja za izdelavo trše deske, kar posledično pomeni hitrejšo desko, katere uporabljajo napredni in napadalni igralci – za hitre udarce. Karbonska vlakna deski omogočajo tudi večji t.i. “sweet spot”, je del deske, s katerim je priporočljivo, da naj se žogica udari – najboljše karakteristike udarca. Predstavlja prostor, oz. krog na sredini deske po višini in širini premera cca. 4 cm).

Karbonske deske so dražje od običajnih in se jih ne priporoča, dokler igralec ne napreduje do naprednega nivoja. Slabša stran vseh desk OFF kategorije je, da so občutljive na t.i. spin udarce, kar pomeni da če igralec ne odreagira tehnično dovršeno, lahko žogica odleti v neželeno smer. Primeri napadalnih OFF desk:
Butterfly Innerforce Layer ZLF (ALL+/OFF- / 179,9€)
  Donic New Impuls 7.0 (ALL+/OFF- / 99€)
* Butterfly Timo Boll ZLF (OFF- / 179,9€)
Butterfly Innerforce Layer ALC (OFF- / 149,9€)
  Donic New Impuls 7.5 (OFF / 99€ )
  Nittaku Violin (OFF / 169,9€)
* Butterfly Viscaria (OFF / 129,9€)
* Butterfly Timo Boll ALC (OFF / 169,9€)
* DHS Hurricane Long 5 (OFF+ / 199,9€)

Tisti, ki iščete cenejšo varianto priporočamo:
   TSP Reflex-50 Award  (OFF- / 35€)
* Donic Waldner Senso Carbon (OFF- / 55,9€)
   Butterfly Primorac (OFF- / 39,9€)
* JOOLA Rosskopf Emotion (OFF- / 74,9€)
  XIOM Diva (OFF- / 49,9€)
  Stiga Azalea Offensive (OFF- / 60€)
  Stiga Infinity VPS V (OFF / 65€)

Opomba: * označuje, da je deska sestavljena iz naravnega lesa in ostalih vlaken (največkrat karbonskih vlaken).

ZANIMIVOSTI

– Ko je deska nova je najbolj hitra in najbolj trda. Z uporabo deska vpija vlago in tako s časom postane bolj mehka in s tem manj hitra.
– Deska je lahko sestavljena iz pet ali sedem slojev. Hitrost in občutek deske ni odvisna od števila slojev, ampak od debeline in sestave slojev ter načina njihovega lepljenja.
– Trše deske so težje, ker je les bolj gost.
– Pet slojna deska pride bolj do izraza pri “loop” udarcih, medtem ko sedem slojna pri blok in “drive” udarcih.
– Hitrejše deske so cenovno dražje od počasnih. To je zato, ker trša deska vsebuje trši les, ki je dražji. Cena deske je tudi višja, ko deska vsebuje karbonska ali druga vlakna.
– Dražja deska ni vedno boljša deska, saj je izbira pravšnje deske odvisna od načina igranja.

Za konec naj omenimo, da začnite z manj hitrimi deskami in enako kategorijo gume. Sprva probajte in testirajte opremo par mesecev in če imate občutek, da bi radi hitrejšo kombinacijo, si lahko v začetku zamenjate (povečajte) samo debelino gume in vidite kako se bo obnašalo. Lahko tudi zamenjate samo desko ali samo gume npr. iz ALL+ na OFF- (odvisno kaj ste prvo imeli). Ker je veliko znamk in modelov različnih desk in gum, svetujemo da pred nakupom preizkusite opremo (če je možno, npr. od člana v klubu) in si oglejte forume, kjer ocenjujejo vso opremo – glej spodaj na dnu spletne strani pod Mnenja in ocene.

V vsakem primeru je čar namiznega tenisa tudi to, da igralec poleg tehnike in znanja, s pravo izbiro opreme veliko pripomore k doseganju boljše igre in dobrih rezultatov.

Vse o gumah najdete spodaj na gumbu.