Splošno o oblogah

Ker se tekmovalci velikokrat sprašujemo katero oblogo izbrati, kakšna je razlika med kitajsko in evropsko oblogo, katera bi bolj ustrezala, namenjamo nekaj besed na to temo. Tukaj naj takoj omenimo, da v kategorijo evropskih oblog spadajo tudi Japonske obloge (Butterfly, Victas,..), ki imajo enak koncept proizvodnje kot evropske. 

Obloge delimo na več kategorij:

Imajo največjo kontaktno površino z žogico kar omogoča največjo rotacijo žogice (v nadaljevanju spin) ne glede na nasprotnikovo prihajajočo žogico. Tovrstne obloge so najbolj v uporabi pri rekreativnih kot tudi pri vrhunskih igralcih. Primer je slika gume Butterfly Rozena.

Če ima gladka obloga 100% občutljivost glede na prihajajočo rotacijo, imajo bunke cca. 40%-60% občutljivost, kar igralcu omogoča večjo kontrolo. Možen je tudi blagi spin udarec. So napadalne obloge in primerne za igralce s hitrimi proti napadalnimi udarci ter hitrimi blok udarci.

Podobna soft oblogi, s tem da ima nižjo občutljivost na prihajajočo rotacijo – cca. 30% . Prav tako je napadalna in omogoča lažji spin udarec.

Je obrambna obloga, s katero se igra upočasnjuje. Ima 10%-20% občutljivost glede na prihajajočo rotacijo. Zato se najboljše obnaša pri žogicah z močnimi rotacijami od nasprotnika. So primerne za igralce, ki imajo radi veliko časa žogico na mizi. Omogočajo tudi nenavadne povratne žogice na napadalno igro, kar napadalca velikokrat zmede, saj ne ve kako vrniti žogico nazaj.

Ima gladko zgornjo površino, vendar ne ustvarja vrtenja in je počasna v hitrosti. Tovrstna obloga nevtralizira vrtenje žogice od nasprotnika in se v igri obnaša podobno travi. Je obrambna guma in se v praksi najmanj uporablja. Površina je povsem gladka.

Vse kategorije, razen prve (gladke obloge) so t.i. obloge z materiali. 

Kategorijo v katero obloga z bunkicami (ang. pips) spada (short, medium, long) določata naslednja dejavnika:
– različna dimenzija bunkic (višina, debelina) in
– medsebojna oddaljenost bunkic.

V osnovi je obloga sestavljena iz zgornje plasti (rdeča ali črna) in notranje spužve, kar se tudi v praksi najbolj uporablja. Imamo pa tudi obloge, ki so sestavljene samo iz zgornje plasti – oznaka 0X, katera se največ uporablja pri travah. Ker so v namiznem tenisu najbolj v uporabi gladke obloge (ang. inverted ali backside) namenjamo največ besed na to temo.

Vse o nakupih opreme za namizni tenis najdete spodaj.
Gladke obloge (ang. inverted ali backside)

Večinoma se vse evropske obloge proizvajajo v nemški tovarni ESN, kjer delajo obloge za znane znamke kot so Tibhar, Donic, Joola, Andro, Yasaka, Gewo, Xiom, itd… Zato se tudi na raznih forumih zasledi termin ESN obloga. Prav tako je potrebno doreči, da se obloge delijo na klasične in tenzor (ang. tensor) obloge – glej spodaj. 

Obloga za namizni tenis je običajno sestavljena iz dveh plasti:
– spodnja plast (pena – na spodnji fotografiji debelina 2,2mm) 
– zgornja plast (nalepljena na spodnji del, ki jo zasledimo v več barvah (rdeča, črna, modra, zelena,..) – na spodnji fotografiji debelina 1,8mm.

Skupna debelina obloge je lahko največ 4mm. 

V ponudbi oblog tako zasledimo debelino pene – spodnje plasti, npr. 1,5mm, 1,8mm, 2,0mm in max 2,3mm.

Debelina obloge
Obloge za namizni tenis so na voljo v različnih debelinah, kjer velja splošno pravilo, da je debelejša obloga bolj napadalna in obratno. Tako je obloga debeline 2.0 mm ali več hitrejša in bolj primerna za napadalni slog igre, medtem ko obloga debeline 1,5 mm daje manj hitrosti in več kontrole. Obloga debeline 1 mm je tako primerna za obrambni slog igre, ker je počasna in z veliko kontrole.

Obloge po kategorijah
Delimo na:
– Defensive ali DEF (obrambna obloga)
– Allround  ali ALL (vsestranska obloga)
– Offensive ali OFF (napadalna obloga)

Tukaj imamo tudi + in – simbola, ki  kategorijo še bolj točno opredelita, npr.:
OFF-, pomeni, da je napadalna obloga z blažjo različico (manj hitra kot OFF obloga). 
ALL+, pomeni vsestranka obloga, z nekoliko močnejšo različico (bolj hitra kot ALL obloga).

Zaradi nove tehnologije izdelave oblog, gladke delimo na spodnji dve kategoriji: 

So starejše obloge, katere nimajo katapult efekta in danes niso več tako v množični uporabi, saj niso najbolj primerne za t.i. spin udarce. Najbolj jih uporabljajo igralci, ki v igri imajo radi žogico na mizi dlje časa in za blok udarce. Primer klasičnih oblog je serija Butterfly Sriver (FX, EL, L), Yasaka Mark V, itd…

So obloge narejene z novo tehnologijo, kjer se obloga prvo raztegne-napne in se tako nalepi na desko. Tehnologija je zapletena, vendar je načelo enostavno: tako kot na trampolinu – večja napetost na površini ustvarja večji odboj! Rezultat tega je, da se 20% – 30% več potencialne energije prenese na žogico, kar omogoča večji spin udarec. Slabša stran tenzor obloge glede na klasično je večja občutljivost na spin udarce od nasprotnika, oz. manjša kontrola – neželeni odboj žogice. Prav tako ima tenzor obloga večji katapult efekt.

Tenzor je izraz blagovne znamke v lasti nemškega podjetja ESN, ki izdeluje veliko različnih oblog za številne različne znamke. Včasih so imele obloge logotip tenzorja na zgornjem delu in na embalaži, kasneje pa je to izginilo ker posamezna blagovna znamka za opremo ne želi obveščati, da je bilo narejeno v isti tovarni kot ostale blagovne znamke. Nekateri primeri tenzor oblog so: Donic Bluefire, Donic AcudaJoola Express, Tibhar Evolution, Gewo Hype, Adidas Tenzone, Andro Rasant, Xiom Sigma in mnoge druge serije oblog.

Večinoma vsi proizvajalci oblog danes uporabljajo tehnologijo raztezanja gume, tako tudi eden med najbolj znanimi Japonski Butterfly, ki tovrstno tehnologijo poimenuje High Tension, katero je med ostalimi moč zaslediti tudi pri serijah Bryce, Roundell, Rozena, Dignics in seveda pri Tenergy, ki velja za eno najbolj priljubljenih in razširjenih oblog v namiznem tenisu. Značilnost Butterfly oblog je, da imajo evropski stil, kar pomeni, da so v osnovi podobne ESN oblogam.

Katero oblogo izbrati?
Ker je danes na voljo veliko različnih oblog se velikokrat dogaja, da se igralci ne znajo odločiti za pravo oblogo. Še več, veliko igralcev se odloča za nakup najboljših in najdražjih oblog, kar ima pogosto prej negativni kot pozitivni učinek.

Pri izbiri obloge je izhodišče, da naj obloga izpolnjuje slog igre, saj splošna misel v namiznem tenisu izhaja iz tega, da igralec izboljša svojo igro s pogostejšim treningom kot pa z menjavo oblog. Ko sprejmete takšno misel, lahko pozabite na menjavo in testiranje raznih oblog dokler ne pridete na visok nivo tehničnega znanja. Veliko igralcev namreč zmotno misli, da bo njihova igra napredovala, če bodo uporabili najboljše in najdražje obloge, kar lahko na koncu povzroči celo škodo – slabša igra kot prej. Izkušnje pokažejo, da veliko igralcev nenehno menja obloge, da bi našli “idealno kombinacijo”. Toda s tem mora igralec tudi nenehno spreminjati tehniko igranja, kar onemogoča konstantno tehniko, oz. igranje.

Najbolj pomembno je, da nenehna menjava oblog ne privede do želenega rezultata, zato priporočamo da z oblogo igrate najmanj par mesecev in jo testirate z različnimi nasprotniki. Če vidite, da obloga ne sledi vaši igri iz vidika hitrosti, kontrole, spina, trdote, itd…, je takrat pravi čas, da premislite za menjavo obloge.

Tako je pri nabavi obloge bolj pomembno v katero kategorijo obloga spada in ne znamka obloge. Ker je na voljo velika izbira oblog in marsikoga zmede široka ponudba, izhajajte iz tega katero kategorijo oblogo potrebujete. Če ste začetnik, oz. rekreativni igralec priporočamo obloge v kategoriji ALL (+/-). Poleg kategorije tudi preverite, da je obloga srednje hitrosti in trdote. Pomeni, ko gledate karakteristike oblog najprej preverite kategorijo, hitrost in trdoto. Tako za vsestransko igro in za začetnike priporočamo gladko oblogo s karakteristikami: ALL, srednje hitrosti in trdote 37° do 42,5° po evropsko/japonski lestvici – Kitajska lestvica trdote oblog je drugačna!

Primeri ALL klasičnih oblog:
Yasaka Mark V (ALL / 32,9€)
Tibhar Rapid (ALL / 28€)
Donic Vario Big Slam (ALL+ / 39,9€)
Butterfy Sriver (ALL+ / 34,9€)
Friendship 729 FX Super (ALL / 12,9€)

Primeri ALL tenzor oblog – so največ v uporabi:
Nittaku Factive (ALL / 29,9€)
Xiom Vega Intro (ALL / 30,4€)
Xiom Vega Elite (ALL / 36,5€)
Andro Good (ALL / 29,95€ )
Tibhar Aurus Soft (ALL / 39€ )
Andro Hexer Grip SFX (ALL+ / 45,7€)
Donic M3 (ALL+ / 47,7€)
Butterfly Rozena (ALL+ / 45€)
Xiom Vega Europe (ALL+ / 36,5€)

Tehnično bolj dovršeni igralci uporabljajo obloge iz OFF kategorije. Primeri nekaterih tovrstnih obloge:
Butterfly Tenergy (na voljo več oblog iz te serije)
Tibhar Evolution (na voljo več oblog iz te serije)
Donic M (na voljo več oblog iz te serije)
XIOM Vega (na voljo več oblog iz te serije)
XIOM Omega (na voljo več oblog iz te serije)
Stiga Mantra (na voljo več oblog iz te serije)
Nittaku Fastarc (na voljo več oblog iz te serije)

Razlika med črno in rdečo oblogo

Na splošno so razlike sledeče:
Črna obloga je mehkejša od rdeče in je bolj lepljiva (tacky) ter ima daljši čas uporabnosti. Prav tako ima več “spina”.
Rdeča obloga je debelejša, hitrejša in žogica se bolj odbije.

Ker pa se obloge razlikujejo po sestavi in proizvodnji so nekje te razlike bolj, nekje manj opazne, in sicer:

Pri tenzor oblogah (evropske in japonske)
Na splošno je razlika med rdečo in črno barvo zelo majhna, oz. zanemarljiva.

Pri kitajskih navadnih oblogah – nelepljivih (not tacky)
Tukaj je razlika nekoliko bolj opazna, kjer je rdeča je nekoliko hitrejša, črna nekoliko počasnejša, a bolj oprijemljiva.

Pri kitajskih lepljivih oblogah
Za lepljive (tacky) obloge je razlika precej opazna. Za večjo hitrost in manjšo občutljivost na prihajajoče vrtenje izberite rdečo, za boljši oprijem/lepljivost izberite črno oblogo. Upoštevajte, da če ne uporabljate čistila ali zaščitne folije, bo črna obloga izgubila lepljivost in bo postala bolj podobna rdeči oblogi.

Kitajske, tenzor in hibridne obloge
V kategorijo tenzor oblog spadajo:
– evropske obloge (npr, Donic, Andro,..),
– japonske obloge (npr, Butterfly, Victas,..),
– južno korejske obloge (npr. Xiom).

Kitajske obloge so trše in bolj lepljive (ang. tacky) kot tenzor obloge, kjer se na oblogo žogica zalepi, ne da bi se globoko ugreznila v oblogo, medtem ko se pri tenzor oblogi žogica ugrezne v oblogo in niso lepljive. Zato so kitajske obloge bolj linearne, kar pomeni, da se je za vrhunski spin udarec pri kitajski oblogi potrebno veliko več potruditi kot pri tenzor oblogi.

Po drugi strani pa ima tenzor obloga zgornjo mejo jakosti “spina”, ki je ni možno preseči, medtem ko kitajska obloga nima takšne zgornje meje. Zato najboljši vrhunski igralci (v glavnem Azijci) na forehand strani največ uporabljajo kitajsko oblogo, medtem ko na backhand strani pa največkrat tenzor oblogo. Tako rekreativni igralci v večini uporabljajo tenzor oblogo, saj z manj energije lažje zavrtijo žogico (lažji “spin”, kot pa s kitajsko oblogo).

Kot odboja t.i. throw angle (ang.) je pri kitajski oblogi nižji v primerjavi s tenzor oblogo. To pomeni, da pri močnem “spin” udarcu s kitajsko oblogo žogica zadane mizo, medtem ko pri tenzor oblogi se odbije višje in preleti mizo.

Hibridna obloga je kompromis med lastnostmi kitajskimi in evropskimi oblogami. Zasnovana je tako, da zagotavlja mešanico najboljših lastnosti obeh vrst oblog, ki združujejo elemente “spina”, kontrole in hitrosti. Pri hibridni oblogi ima zgornji sloj pogosto kombinacijo lepljivosti in oprijema, podobno kot pri kitajskih oblogah. To omogoča izboljšano generiranje “spina”, kar igralcem omogoča večjo rotacijo žoge. Oprijem zgornje plasti pomaga držati žogico dlje časa med stikom, kar poveča potencial vrtenja. 

Hibridna obloga je običajno mehkejša od kitajskih, a trdnejša od večine tenzor oblog. To zagotavlja ravnotežje med hitrostjo, ki jo ponujajo tenzor obloge in vrtilnim potencialom kitajskih oblog. Mehkejša obloga omogoča daljši čas zadrževanja in boljši občutek žogice, medtem ko povečana čvrstost prispeva k večji hitrosti in moči. Ima učinek nizkega katapulta, ki igralcu nudi višjo natančnost in kontrolo. 

Izbira med kitajsko, tenzor in hibridno oblogo je na koncu odvisna od stila igranja, preferenc in individualnih prednosti. Eksperimentiranje in osebne preference igrajo pomembno vlogo pri iskanju popolnega ujemanja. Kar deluje pri enem igralcu, morda ne deluje pri drugem. Ključnega pomena je, da igralec preizkusi različne obloge, poišče nasvet pri izkušenih igralcih ali trenerjih in si vzame čas, da razume kako vsaka vrsta obloge vpliva na igro.t

Zanimivosti

– Evropski in japonski proizvajalci oblog proizvajajo tudi obloge s kitajskim stilom.
– Vrhunski azijski igralci igrajo na 3. napadalno žogo. To pomeni, da po oddanem servisu in sprejetju žogice sledi močan in napadalni udarec takoj ob mizi.
– Evropskim vrhunskim igralcem bolj ustreza igra z nekoliko daljše razdalje od mize.
– Vsaka obloga vsebuje tudi karakteristike “spina” in “gripa”. Razlika je ta, da “spin” odraža močnost rotacije-vrtenja žogice, medtem ko “grip” odraža oprijem žogice ob udarcu – boljši in daljši je oprijem daljši je čas za udarec (večja kontrola).
– Kitajska obloga je trša kot tenzor (evropska) obloga in če ne bi bila lepljiva, bi se ob “spin” udarcu žogica takoj odbila. To omogoča več kontrole in ustrezen “spin” udarec.
– Ko nasprotnik udari močan “top-spin” (žogica se vrti naprej) se od običajne gladke obloge odbije navzgor, pri travi se odbije navzdol, medtem ko se pri bunki in antispin oblogi žogica odbije navadno (obloga “absorbira” spin udarec).

Najbolj znane kitajske znamke oblog so: DHS (Double Happiness), 729 Friendship, Palio, LKT, Yin-He, Globe, 999, Giant Dragon, 61 seconds, Dawei, itd… Zaradi nižjih proizvodnih stroškov je cena le-teh nizka, saj se začnejo že pri ceni 5$ za oblogo. Je pa treba vzeti v obzir, da je v prodaji tudi ogromno oblog, ki so ponarejene. Zato pazljivost pri nakupu kitajske obloge ni odveč.

Trajnost in menjava oblog 
Velja nepisano pravilo, da je potrebno v enem letu obloge menjati tolikokrat kolikokrat se dnevno igra v tednu. Obstajajo razna odstopanja, pri tem pa imajo novejše obloge daljši rok trajanja (od 50-100%). 

Po vsakem igranju je priporočljivo, da se obloge očistijo z destilirano vodo, lahko tudi s čistili za obloge (nabolj priporočljivo je Revolution Nr. 3). S čiščenjem se oblogi podaljša rok trajanja in njene karakteristike (grip). Prav tako se priporoča, da se obloga prelepi vsake dva meseca, da bi lepilo ostalo elastično.

Kot je znano so obloge potrošni material in jih je potrebno občasno tudi menjati. Za razliko od vrhunskih igralcev, kjer imajo sponzorja in menjajo obloge tudi vsak dan, je za ostale priporočljivo, da se obloge menjajo 1x na 2 leti. Je pa najbolj odvisno od tega kolikokrat se oblogo uporablja v letu in kako je obloga vzdrževana – priporočamo, da se obloga v času neigranja ohranja pri sobni temperaturi, v temnem prostoru in hrani v torbici za lopar. Trajnost obloge se lahko opazi, ko obloga začne izgubljati oprijem z žogico (ang. Tackiness), kar pomeni manjši spin. Prav tako se lahko vidi na barvi obloge, ki s časom zbledi. 

V vsakem primeru priporočamo uporabo gladkih oblog (t.i. inverted ali backside), saj omogočajo napredovanje v celotni tehniki igranja (vsestranska igra, bloki, igra na rezane žogice, itd…), in sicer debeline od 1,5mm do 1,9mm, ki ustreza za vsestransko igro. Tako za rekreativne igralce svetujemo obloge v kategoriji ALL, medtem ko za bolj izkušene igralce, ki uporabljajo hitrejše obloge svetujemo OFF kategorijo.

Katero opremo uporabljajo vrhunski igralci?
Moški:
Fan Zhendong (KIT): Deska: Butterfly Viscaria, forehand: DHS Hurricane 3 Neo, backhand: Butterfly Tenergy 05.
Xu Xin (KIT): Deska: Stiga Intensity NCT, forehand: DHS Neo Skyline III, backhand: Butterfly Tenergy 64.
Ma Long (KIT): Deska: DHS W968, forehand: DHS Hurricane 3, backhand: DHS Hurricane 3.
Harimoto Tomokazu (JAP): Deska: Harimoto Innerforce ALC, forehand: Butterfly Tenergy 80, backhand: Butterfly Tenergy 05-FX.
Timo Boll (NEM): Deska: Timo Boll ALC, forehand: Butterfly Dignics 09C, backhand: Butterfly Dignics 09C.

Ženske:
Meng Chen (KIT): Deska: Stiga Carbonado 45, forehand: Butterfly Tenergy 64, backhand: Butterfly Tenergy 64.
Mima Ito (JAP): Deska: Nittaku Acoustic Carbon, forehand: Nittaku Fastarc G-1, backhand: Nittaku Moristo SP.
Sun Yingsha (KIT): Deska: Stiga Carbonado 145, forehand: DHS Hurricane 3 NEO, backhand: Butterfly Tenergy.

Opomba: Cene oblog so na dan objave prispevka.

Vse o deskah najdete spodaj na gumbu.